8 Ball | 9 Ball | Straight
 
Show as single page

Spelregels 8-ball

 

8- ball wordt gespeeld met 16 ballen, 1 speelbal (de witte) en 15 genummerde ballen. De nummers 1 tot en met 7 noemen we de hele ballen, de nummers 9 tot en met 15 noemen we de halve ballen. De zwarte bal is de 8-ball. Aantal spelers:2.
 
Doel van het spel
De bedoeling van het spel is dat de ene speler de hele ballen wegspeelt en de andere speler de halve ballen. De 8-ball wordt als laatste weggespeeld en degene die daar in slaagt heeft gewonnen.
 
Opzetten van de ballen
De ballen worden in een driehoek op tafel geplaatst. De 8-ball is de middelste van de drie ballen. de onderste rij heeft op de ene hoek een halve en op de andere hoek een hele bal. De rest wordt daar willekeurig omheen geplaatst (zie afbeelding) 

8-ballPack.jpg 


De breakstoot
Plaats de witte bal achter de lijn. Een geldige breakstoot moet voldoen aan de volgende voorwaarden. Ofwel men moet een bal potten ofwel minimaal 4 ballen moeten een band raken.
 
Na de break
Als na de break een hele of halve (of beiden) gepot is, blijft men aan de beurt. Men mag nog steeds kiezen of men met de hele of de halve ballen speelt ongeacht welke bal er gepot is. Wordt er nu een bal gepot dan is de keus definitief. Wordt er geen bal gepot dan heeft de tegenstander nog steeds de keus tussen de hele of halve ballen. Indien bij de break de witte bal van tafel gespeeld wordt is de beurt voorbij. Alle genummerde ballen die eventueel van tafel gespeeld zijn blijven weg, uitgezonderd de 8-ball. Deze komt terug op de stip. Er is dan nog steeds een "open tafel" (d.w.z. men mag nog steeds kiezen tussen heel of half). Bij 8-ball moet men bij elke beurt melden welke bal in welke pocket moet gaan. Dit geldt ook voor de 8-ball. Indien men de 8-ball pot en tevens de witte van tafel speelt heeft men het spel verloren. Ook het voortijdig potten van de 8-ball betekend verlies van het spel. De winnaar van het spel mag opnieuw afstoten.
 
Fouten
Indien de witte bal van tafel gespeeld wordt, of er wordt een fout gemaakt, krijgt de tegenstander "ball in hand".Hij mag de witte bal overal op tafel plaatsen (uitgezonderd na de break dan vanachter de lijn naar voren spelen). Het is een fout als men: een touche maakt (een bal aanraakt), een hele in plaats van een halve (of omgekeerd) raakt, als men na balcontact geen band raakt (geldt niet als er een bal gepot wordt). Als een speler zijn eigen bal pot en tevens een bal van de tegenstander is dit geen fout. Men blijft aan de beurt.

 

 

 


8 Ball | Page 1 of 3 | 9 Ball